Yara izi tedavisi – Yara izi oluşma riski nasıl azaltılabilir ?
Deri yaralandığında geride yara izi kalabilir. Bunun istisnası yüzeysel yaralardır. Yara izi oluşumu doğal yara iyileşmesinin bir parçasıdır. Yara izlerinin önlenmesi için zamanında tedbir alınması yara izi oluşma riskini önemli derecede azaltabilir. Mevcut yara izleri için ise bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur.
Yara izleri hoş olmayan bir görüntünün yanı sıra kaşıntı, gerginlik hissi veya ağrı gibi rahatsız edici semptomlara da neden olabilir. Ustaca açılan bir kesik, yaranın gerilmeden kapatılması, hassas dikiş teknikleri ve uygun dikişler sayesinde cerrahlar kırmızı ve dikkat çeken yara izlerini azaltabilir.
Bir tüketici olarak kendiniz de yara izlerinizin tedavisine yardımcı olabilir, hoş görünmeyen yara izlerini önleyebilirsiniz.
Yara izlerinin oluşumunu önlemek
Cerrahi bir işlem veya yaralanmadan sonra yara yerinin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yara gerilmemeli ve zorlanmamalıdır. Ayrıca güneşten korunmalıdır. Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir.
Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
Yara izi tedavisi – Basit ve etkili bir yöntem olarak Masaj
Masajlar yara izi tedavisinin etkili bir parçası olabilir. Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
Yara izi masajında, önce yara izinin kenarı boyunca hafif bir baskı uygulayarak masaj yapılmalıdır. Ardından yara izinin üzerinde çapraz olarak masaj yapılmalıdır. Yara izi masajı için BepantholAnti-Scar Jel ile birlikte bulunan masaj topu gibi yardımcı malzemeler kullanabilirsiniz. Bu masaj topu yara izi masajı için özel olarak geliştirilmiştir ve BepantholAnti-Scar Jel’ in ayrılmaz bir parçasıdır.
(1 aydan daha kısa süredir kapalı olan yaralarda masaj topunun kullanılması uygun değildir.)
Önce masaj yap, sonra jel sür: Yanında masaj topu bulunan BepantholAnti-Scar Jel ile yara izinize hedefe yönelik olarak bakım uygulayabilirsiniz. (1 aydan daha kısa süredir kapalı olan yaralarda masaj topunun kullanılması uygun değildir.)
Yara izlerinin topikal ürünlerle tedavisi
Göze çarpan yara izlerini önlemek için yara izine düzenli olarak bakım uygulamalısınız. Dekspantenol gibi nemlendirici bileşenler ciltteki suyu bağlar ve yara dokusuna nem sağlar.
Silikonlu jeller gibi özel yara izi ürünleri kullanılarak yapılan silikon bazlı modern yara izi tedavisi hem etkili hem de basittir. Bu preparatlar diğer faydalarının yanı sıra yara dokusunun esnek kalmasını, kurumamasını sağlar ve daha yumuşak, daha düz ve daha az fark edilen yara izleri kalmasına yardımcı olur.
Yara izlerindeki diğer tedavi yöntemleri
Yara izi oluşumu süreci tümüyle tamamlandıktan sonra bazı yara izleri sadece cerrahi operasyonla giderilebilir. Yara izi dokusu mümkün olduğu kadar çıkarılır ve göze çarpmayan ince dikişlerle yara kapatılır. Yara izi boyutuna ve türüne bağlı olarak, cerrahi yara izi tedavisi için farklı seçenekler vardır. Bunlardan bazıları:
- Dermabrazyon: Bu yöntemde üst deri tabakası, derinin yüzeyini daha pürüzsüz ve düz yapmak için mekanik olarak törpülenir.
- Seri eksizyon: Yara izi çok büyükse birden çok müdahale ile yara izi giderilir.
- Deri grefti: Yanık izleri gibi büyük yüzeyli yara izlerinde deri grefti ile çok iyi sonuçlar elde edilebilir.
Çökük (atrofik) veya yüksek (hipertrofik) izler lazer tedavisi ile de düzeltilebilir.
BepantholAnti-Scar Jel
BepantholAnti-Scar Jel yeni ve 1 yıla kadar eski yara izlerinin daha pürüzsüz ve daha az fark edilir hale gelmesine katkı sağlar.
REFERANSLAR
1) BepantholAnti-Scar Jel Kullanma Talimatı2) Stettler H et al. Clinical innovation: Treatment with an anti-scar gel and massage ball improves physical parameters of hypertrophic scars. Wound Int 2016;7(3):18-23.
3) Puri N et al. The Efficacy of Silicone Gel for the Treatment of Hypertrophic Scars and Keloids. Cutan Aesthet Surg. 2009;2(2):104–106.
4) Ault P et al. Scar massage for hypertrophic burns scarring—A systematic review. Burns. 2018 Feb;44(1):24-38.
5) Brown A. Wound Management 1: Phases of the wound healing process. Nursing Times 2015; 111:12-13.
6) Gold MH et al. Updated International Clinical Recommendations on Scar Management: Part 1—Evaluating the Evidence. Dermatol Surg 2014;40:817–824.